marți, 28 august 2012

ღFiecare pas inseamna cunoastereღ


Cheia cunoasterii e in mana fiecaruia.


             
     Lotus a propus urmatoarea tema:


      Ce inseamnă, pentru tine, Cunoasterea?
  • -În societatea actuală educaţia joacă un rol foarte important şi ne petrecem o mare parte din viaţă pe băncile şcolii. Nu este oare prea mult? Sau din contră, prea puţin? Studiem măcar ceea ce trebuie?
  • -În ce măsură se probează citatul “Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil, gândeam ca un copil; când m-am facut om mare, am lepădat ce era copilăresc.
  • -Dacă ţi s-ar da posibilitatea să cunoşti un lucru la perfecţie, înţelegându-i atât părţile lui exterioare sau evidente cât şi cele mai profunde taine, ce lucru/subiect/domeniu alege?

        
             Cifrele se invart deasupra mea,le prind in mana si-mi raman intiparite pentru totdeauna in  cutiuta din capul meu ce se numeste cunoastere.Dau cu ochii de Eminescu si incep sa citesc pagini intregi,forme geometrice zboara in fata mea si incep sa le analizez curburile,colturile,varfurile si fac asta in mii de ore cand de fapt as fi avut nevoie doar de o ora pentru a le invata.Educatia nu exista doar in bancile scolii,ci in fiecare pas pe care il facem in viata.Nu exista un timp in care poti invata,uneori e suficient o ora,alteori e nevoie de o luna.Timpul e relativ si imprevizibil pentru ca e conceput de mintea noastra care gandeste diferit de la persoana la persoana.Nu putem spune daca 6 ore de scoala sunt suficiente sau sunt prea multe,important e ce se intampla in aceste 6 ore,caci elevi am fost,suntem si vom fii toti,important e ce studiem,pe ce punem accentul,caci nu doar scoala e cunoasterea,ci totul.Studiem ceea ce vrem si ceea ce putem,suntem singurii responsabili de profilul pe care il alegem,de ceea ce vrem sa cunoastem. 


               "Cand eram copil,vorbeam ca un copil,simteam ca un copil,gandeam ca un copil,cand m-am facut mare,am lepadat ce era copilaresc"
        E un bebelusi cu pielea alba ca laptele si moale ca matasea ce ridica mana spre jucaria de plus ce se invarte deasupra lui.I-o dau in mana si se uita la ea curios,o analizeaza,o mesteca,o strange in brate si o mototoleste in pumni,n-o face din rautate, poate nici din curiozitate,dar orice motiv are sunt convinsa ca macar o urma de cunoastere are in gand,vrea sa o descopere.
         E un copil de 6 ani,i-am oferit un trenulet rosu,dar nu se joaca frumos,ci il sparge,analizeaza cu atentie piesele si incearca sa-l repare,poate doar se joaca,dar sunt convinsa ca pe langa asta in mintea lui e si o urma de cunoastere.
          Are 14 ani,iar parintii ii spun mereu sa fie cuminte,dar tot ce vrea e sa-i simta buzele moi fetei cu parul blond si ochii mari,poate e doar influenta socetatii,dar sunt convinsa ca in spatele acesteia e si curiozitatea pentru cunoastere.
          Are 19 ani,e speriat,e timpul sa-si aleaga facultatea sau sa aleaga daca vrea macar sa faca o facultate,e timpul sa aleaga mult mai atent ce vrea sa cunoasca si ce cunoastere crede ca l-ar putea ajuta.
          Are 30 de ani si vrea un copil,nu stie cum va fi,stie doar cum a fost el cand era copil si totusi nu va tine cont de asta,pentru ca vrea ceva in plus pentru copilul sau,nu ii asociaza copilaria copilului sau cu cea pe care a avut-o el pentru ca vrea sa cunoasca copilaria pe care o va avea copilul sau.
        Daca il oprim pe copil sa se joace cum vrea, il oprim sa-si faca propria lui personalitate,il obligam sa devina ca noi,il condamnam la o viata traita ca toti ceilalti,il condamnam sa se joace frumos cand de fapt el vrea sa construiasca si sa repare,il obligam sa-si formeze griji asupra modului in care se comporta in societate,a imaginii sale,cand de fapt important e ceea ce va oferi societatii,continuitatea pe care o va crea in bine,ci nu imaginea lui,important nu e el ca toti ceilalti,ci important e el cu ceea ce poate aduce in plus,daca moare lumea va continua si fara el,deasta trebuie sa lase ceva bun,nu sa-l obligam sa fie interesat doar sa adune pentru el,nu sa fie interesat doar de el,ci sa absoarba cunoastere pentru a le-o oferi si altora.
         Intreaga viata e dominata de dorinta de a cunoaste altceva,e normal sa lasi in spate ceea ce era copilaresc pentru ca iti doresti sa cunosti altceva,n-am suporta sa traim mereu in aceeasi perioada,ar fi obositor si frustrant si totusi nu e niciodata bine sa uiti ce a fost,ci e important sa pastrezi momentele frumoase din orice,chiar si din ce era copilaresc.Fiecare om,indiferent ca e copil,adult sau batran e diferit si gandeste in anumite circumstante exact opus de altcineva de aceeasi varsta si totusi toti seamana intre ei daca sunt de aceeasi varsta in sensul ca majoritatea copiilor se joaca sotronul prin parcuri sau alte jocuri,majoritatea adultilor fac copii pe care ii cresc cum cred si totusi destul de asemanator,majoritatea batranilor incep sa se ocupe de gospodarie.

          Nu poti cunoaste un lucru la perfectie,iar mai multe lucruri chiar nu ai nici o sansa sa le cunosti la perfectie,dar intotdeauna am crezut ca pentru reusita trebuie sa-ti alegi si sa cantaresti bine ceea ce-ti doresc pentru ca daca e greu sa reusesti intr-un domeniu ,in mai multe e si mai greu.Vad reusita la oamenii care cunosc un lucru foarte bine,nu la cei care stiu cate putin din 50 de lucruri.Daca prin absurd s-ar putea intelege un lucru la perfectie as alege domeniul in care imi doresc sa reusesc si mi-ar placea sa-i stiu toate tainele macar in teorie ca apoi sa le pot aplica in practica.Initial m-am gandit ca as alege sa inteleg dragostea pentru ca toti oamenii au nevoie de ea,dar mi-am dat seama ca nu am nevoie sa cunosc dragostea pentru ca deja o cunosc si in plus si-ar pierde farmecul daca nu as avea sansa sa o invat putin cate putin.


Articol inscris la Blog Power 37

Alte articole cu această temă:
- http://sebastianarcon.wordpress.com/2012/08/27/infinit/
- http://nymphtamine.blogspot.ro/2012/08/aventura-cunoasterii.html

- http://noulapullum.blogspot.ro/2012/08/cunoasterea.html
-http://gandurisinuante.ro/2012/08/educatia-cunoasterea/


  

11 comentarii:

  1. Imi place ideea articolului si felul in care ai abordat-o :). Nu credeam ca o sa am rabdare sa citesc tot, dar se pare ca a meritat!

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar iti raspunsesem in comentariu ca te invit sa participi si tu daca iti place tema si m-am bucurat sa vad ca deja facusei asta :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In general nu-mi place sa scriu pe o tema data,dar in acest caz mi s-a parut potrivit sa scriu

      Ștergere
  3. Bună, Azucena.

    Îmi place cum ai scris şi abordat tema. Frumos!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un articol care spune aproape totul despre cunoaştere în doar câteva cuvinte: "Educatia nu exista doar in bancile scolii,ci in fiecare pas pe care il facem in viata.Nu exista un timp in care poti invata,uneori e suficient o ora,alteori e nevoie de o luna (şi chiar mai mult)... mportant e ce studiem,pe ce punem accentul,caci nu doar scoala e cunoasterea..."

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu credeam ca voi avea rabdarea sa citesc pana la capat.Mi-a placut mult de tot acest articol si tema abordata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cunoașterea e o parte din maturizarea noastră, ele cred că trebuie să meargă în paralel.
    TE-ai descurcat super pe o temă dată :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumos spus, cheia cunoasterii e in mana noastra:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Imi place foarte mult cum ai abordat partea cu copilaria.

    RăspundețiȘtergere
  9. Astăzi este cea mai fericită zi din viața mea, am încercat toate mijloacele posibile pentru a rămâne însărcinată timp de peste 8 ani după ce m-am căsătorit cu soțul meu iubitor, dar nimic nu a funcționat pentru mine până când am întâlnit un prieten foarte bun de-al meu care m-a îndrumat către Dr Dawn acuna. , i-am scris Dr. Dawn acuna pe Whatsapp și i-am explicat situația mea, mi-a dat lumile ei și mi-a promis că mă va ajuta, am făcut tot ce mi-a cerut, am fost la spital la 4 săptămâni după vrajă și doctorul a spus că sunt însărcinată, asta a adus bucurie gospodăriei mele, în sfârșit am copilul meu frumos, acum sunt o femeie căsătorită fericită, toate mulțumesc Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru orice fel de soluție,
    * Daca vrei sa ramai insarcinata.
    * Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    * Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    * Dacă vrei să ai o casă fericită.
    * Dacă vrei noroc sub orice aspect.
    * Dacă aveți probleme cu vaginul/penisul.
    Ea te va ajuta imediat.
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere